... "prosím, nakresli mi beránka!"

Plýtvá Pán vodou?

29. 4. 2009 23:11
Rubrika: Trochu od fochu | Štítky: Domov , náročnější Cesty , voda

Ježíš mu odpověděl: ´Kdo se vykoupal, tomu stačí umýt jen nohy, a bude čistý celý ... ´

... asi je to jeden ze způsobů jak šetřit (když zůstanu v rovině materiální...). Druhým je použít konkrétní množství vody vícekrát.

Princip spočívá v tom, že jakoukoliv relativně čistou vodu kupříkladu z procesu mytí čehokoliv (tělo, dítě, ruce, pes, kočka?, auto, nádobí, prádlo, boty) zachytíme a použijeme na o něco špinavější proces...zalévání květin vpodstatě "odpadní" vodou je třeba dobře zvážit.(úsměv)

Také to tak děláte? Jestli ne, tak si přinejmenším můžete ověřit, že není nutné každodenně a každoročně prolévat toaletou desítky (a časem tisíce, desetitisíce) litrů čisté vody. Sice se nedá zaručit, že takto ušetřená přibude tam kde zrovna hodně chybí, ale možná to obohatí něco uvnitř – asi jako když se člověk rozhodne jít strmou kamenitou stezkou, i když mohl jít po rovné cestě, pohodlně.

Takže, jak na to? Škopek do umyvadla a jeden dva kýble pod něj. Vana poblíž je výhodou (dva kýble vám tím pádem budou stačit). Pokud máte blízko toho všeho i WC a pračku = nenadřete se skoro vůbec.

 

-------- pokud spěcháš, nebo nemáš zájem o příběh, nemusíš číst dál ----------

Pramen, který protéká vaší studnou, nebo který napájí nádrž na pitnou vodu třeba v Beskydech (a až odtamtud vám voda putuje do umyvadla) zde nemusí být stále. Vzpomínám si, že asi tak před deseti lety nám vyschla studna, vlastně obě. Panovalo sucho. Ve vesnici nás bylo takových víc a "obecní" vodovod se nejspíš teprve rýsoval na papíře. A tak jsme se celé léto setkávali u jedné hluboké studny, nedaleko kostela. Bylo to fajn. Jezdili jsme tam s plným autem různých barelů a flašek, které pak měly doma za úkol plnit pračku, hrnce, sklenice, umyvadla, vany a posléze i onu místnost. Tato voda dokonce i chutnala, a jak! Nasytila by vás jedna dvě. (úsměv)

Studna tedy mnoha lidem pomohla, i nám bylo dáno přežít. Nějakou dobu poté však byla vyřazena z provozu, asi kvůli neplechám a nudě, kterou si mládež hasila právě její vodou, nadarmo čerpanou?

 

Tady... srdce vody... pro vás.

 

Zobrazeno 2922×

Komentáře

Asterix

A jak se napouští ručně pračka? To musí být dřina, ne?

s1rejda

Máme ještě pořád starou Romovku, takže daleko víc práce dalo tu vodu nanosit do domu.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková